Toxina botulinica este folosita pentru tratamentul unor afectiuni neuromusculare, a hiperhidrozei (hipersudoratiei), dar cea mai cunoscuta si mediatizata indicatie de utilizare este cea pentru prevenirea sau estomparea ridurilor de expresie. Practic, botoxul determina paralizarea temporara si reversibila a musculaturii faciale, impiedicand astfel formarea ridurilor. Cele mai frecvente zone tratate sunt ridurile orizontale de la nivelul fruntii, ridurile de incruntare dintre sprancene si ridurile din jurul ochilor, denumite si „laba gastii”.
Cum se administreaza toxina botulinica?
Tratamentul cu toxina botulinica se face prin injectarea locala cu un ac foarte fin la nivelul zonei de interes. Se poate aplica in prealabil o crema locala cu efect anestezic pentru confortul pacientului. Procedura in sine dureaza zece minute. Efectul toxinei botulinice incepe sa se instaleze in aproximativ doua-trei zile de la injectare, efectul maxim fiind vizibil dupa doua saptamani, cu o durata de pana la patru-cinci luni. Dupa injectare, pacientul trebuie sa respecte o serie de recomandari: sa evite expunerea la soare, dusurile sau baile fierbinti, sauna, sa evite sa maseze zona in care s-a facut injectarea. Botoxul, sau mai exact toxina botulinica, este o substanta produsa de bacteria Clostridium botulinum, care impiedica contractia musculara prin blocarea transmiterii impulsului nervos catre muschi.
Exista efecte adverse?
Cel mai frecvent, poate persista cateva ore o roseata locala sau pot sa se formeze niste mici vanatai ce dispar in maximum doua saptamani. De asemenea, se poate intampla sa apara senzatia de pleoapa grea sau cazuta. Foarte rar pot sa apara slabiciune musculara, dificultatea de a inghiti, senzatia de gura uscata, privire incetosata, durere persistenta la locul injectarii. Tratamentul cu toxina botulinica este contraindicat pacientilor care sufera de miastenia gravis sau de sindrom Eaton Lambert. De asemenea, este contraindicat femeilor insarcinate sau care alapteaza. Sunt foarte importante informatiile referitoare la starea dumneavoastra de sanatate. Anuntati-va medicul estetician daca suferiti de vreo boala autoimuna sau daca luati un tratament in mod curent. Pentru a putea obtine un rezultat armonios este foarte important ca acest tratament sa fie efectuat de catre un medic specializat in procedee cosmetice injectabile. Doza necesara pentru tratament variaza in functie de zona in care se face injectarea, tipul de musculatura, fizionomia pacientului, motiv pentru care alegerea acesteia trebuie facuta de catre o persoana avizata.
Autor: DR. IULIA MURARU
Medic specialist chirurgie plasticã
Clinica Zetta, Bucuresti
Citeste intregul articol