GHID

Totul despre implanturi

Pentru cine este acest ghid?

Dacă iei în considerare să îți faci o augmentare mamară, acest ghid este pentru tine.

Sunt, fară îndoială, multe întrebări pentru care ai nevoie de răspunsuri, iar acest ghid îți va acoperi toate întrebările la care te-ai gândit, dar și altele la care probabil nu te-ai fi gândit. Iar în cazul în care vei avea totuși orice altă întrebare care nu a fost acoperită cu un răspuns aici, te rugăm să ne contactezi. Vom fi bucuroși să îți oferim răspuns la orice dilemă pe care ai putea-o avea în acest sens.

Continuă să citești pentru a obține toate informațiile esențiale despre augmentarea mamară, într-un mod cât mai simplu și cât mai ușor de ințeles.

Ce înseamnă augmentarea mamară?

Răspunsul pe scurt este: augmentarea mamară cu implant mamar este modalitatea chirurgicală de mărire a sânilor.

Mărirea sânilor îmbunătățește dimensiunea și aspectul sânilor, prin poziționarea unor implanturi saline sau siliconice, fie sub, fie deasupra mușchiul pectoral, ajutând astfel la o îmbunătățire cosmetică. Când este efectuată corect, augmentarea mamară este o adevărată artă.

Dorința ta, corpul tău și starea ta de bine, toate acestea vor fi luate în calcul, de către medicii noștri, Dr. Iulia Muraru și Dr. Dragoș Muraru, specialiști în augmentarea mamară, atunci când vei lua decizia de a apela la intervenție.

Am nevoie de augmentare mamară?

Mărirea sânilor poate fi o opțiune pentru tine dacă:
  • nu ai probleme de sănătate
  • unul sau ambii sâni nu s-au dezvoltat normal
  • consideri că ai sânii prea mici, iar asta te afectează
  • sânii tăi variază ca mărime sau formă
  • ești nemulțumită de forma sau volumul sânilor tăi după ce ai născut; după ce ai slăbit sau ai înaintat în vârstă, iar sânii tăi și-au pierdut, în mod natural din fermitate.

Am nevoie de o ridicare de sâni sau de augmentare mamară?

Pentru multe persoane care iau în considerare mărirea sânilor, ar putea fi, de fapt, mai benefică ridicarea acestora.

Pentru a determina care ar putea fi mai benefică, trebuie să ții cont de mărimea sânilor.

Sânii tăi sunt suficienți de mari, însă sunt prea lăsați pentru gustul tău? Atunci o ridicare de sân poate fi mai potrivită. Aceasta îți poate repoziționa sânii, fără să ii micșoreze.

Dacă însă nu există suficient volum, o mărire a sânilor poate fi răspunsul.

În anumite cazuri, este necesară asocierea unei intervenții de ridicare a sânilor celei de augmentare mamară.

Unele paciente pot avea nevoie de ambele proceduri, o mărire și o ridicare a sânilor. Mărirea va adăuga volumul dorit, în timp ce liftingul mamar va poziționa sânii în mod corespunzător și va corecta ptoza mamară (lăsarea sânilor).

Însă, cel mai mai indicat este să iei această decizie împreună cu medicul tău plastician, Dr. Iulia Muraru sau Dr. Dragoș Muraru, care te vor ghida, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie pentru tine și corpul tău.

Tipuri de implanturi

Implanturi saline

Aceste implanturi sunt compuse în principal din apă sărată sterilă, ser fiziologic, care este de fapt același tip de soluție salină existentă în mod natural în corpul uman. Implanturile saline dau o senzație mai fermă decât cele din gel de silicon, însă, la atingere sânii nu se simt la fel de naturali ca cei cu implanturi cu silicon.

În cazul în care un implant salin se fisurează, acesta se va dezumfla, însă serul va fi absorbit și eliminat natural de corp.

Implanturile cu silicon

Acest tip de implanturi conțin un gel de silicon. Acestea își păstrează forma după plasare și imită îndeaproape țesutul mamar, oferind o senzație și un aspect mult mai apropiat de țesutul natural al sânului, decât sânii cu implanturi cu ser fiziologic.

Acest tip de implanturi au un volum pre-setat, dar sunt disponibile într-o mare varietate de dimensiuni.

În cazul în care implantul va prezinta scurgeri, gelul va ramane în capsula lui sau poate aluneca în buzunarul implantului, fără însă să se dezumfle, ca cel din ser fiziologic.

Pentru acest tip de implant mamar, se recomandă consultații periodice, pentru a te asigura că implantul tău este intact. O ecografie mamară anuală sau o examinare prin rezonanță magnetică pot evalua starea implantului. 

Implanturile cu suprafață poliuretanică

Implanturile cu inveliș poliuretanic sunt asemănătoare ca formă și structură cu cele siliconice, diferența fiind dată de suprafața din poliuretan a acestor implanturi. Aceasta este asemănătoare cu un burete fin, ce devine extrem de aderent la contactul cu țesuturile înconjurătoare, făcându-l foarte stabil în timp și scăzând la minimum riscul de rotație sau deplasare. Un alt avantaj al acestor implanturi este rata scazută a contracturii capsulare. Totuși, la ora actuală, acest tip de implanturi este foarte controversat, fiind asociat cu un anumit tip de cancer (BIA-ALCL).

Forme de implanturi

Cel mai folosit implant în România este implantul în formă rotundă.

Forma anatomică, cea sub formă de lacrimă, crește și ea foarte mult în popularitate. Acest tip de implant este ideal pentru tine dacă vrei să subliniezi partea inferioară a sânului.

Implantul anatomic are un aspect mai natural. În schimb, cel rotund este ideal pentru tine, dacă ai un stil de viață mai activ, pentru că nu există riscul de inversare a formei, prin rotire.

Forma implantului depinde, în mare parte, de forma pe care tu ți-o dorești pentru sânii tăi, însă trebuie să ții cont și de conformația corpului tău. Acest lucru se stabilește împreună cu medicul. 

Mărimea Implantului

Tipul implantului și mărimea lui vor fi determinate, nu doar de creșterea în volum pe care o dorești, ci mai ales de anatomia sânului, de elasticitatea pielii și forma corpului tău. Așa că, atunci când vei ajunge la consultație, îți recomandăm să fii foarte deschisă cu privire la așteptările tale.

Dr. Iulia Muraru și Dr. Dragoș Muraru te vor ghida să alegi cea mai potrivită mărime și formă pentru corpul tău, astfel încât tu să ai rezultatul dorit.

Tipurile de incizii

Inciziile sunt efectuate în zone ascunse pentru a reduce vizibilitatea cicatricelor rezultate în urma implantului mamar. Inciziile variază în funcție de tipul de implant mamar ales, mărimea acestuia, anatomia corpului tău, dar și preferințele personale. Chirurgul tău te poate ghida în alegerea cea mai potrivită pentru tine și corpul tău.

Tipuri de incizii existente:

  • incizia în șanțul submamar – poziționată sub sân;
  • incizia transaxilară – poziționată la nivelul zonei axilare, a subrațului;
  • incizia periareolară – poziționată la nivelul marginii inferioare a areolei.

Chirurgul închide inciziile cu suturi stratificate folosind, de obicei, fire resorbabile. La inceput, în următoarele luni, liniile de incizie vor fi vizibile, însă acestea vor dispărea cu timpul.

Chiar dacă vindecarea inciziilor se face în aproximativ 2 săptămâni, maturarea țesultului cicatriceal (aspectul estetic maxim) se face la aproximativ un an postoperator.

Inserarea și plasarea implantului

După efectuarea inciziei, implantul este inserat într-un buzunar creat special, sub mușchiul pectoral (submuscuar) sau direct sub țesutul mamar (în spatele glandei mamare).

Plasarea SUBMUSCULARĂ

Implanturile sunt plasate în interiorul unui buzunar al mușchiului pectoral. Poate fi nevoie de o ușoară întindere a mușchiului pentru a se acomoda cu implantul. Implantul submuscular este, în general, considerat a fi mai sigur, deoarece implantul este ținut într-un buzunar, sub mușchi.

Tipul de plasament ales va depinde pe mai mulți factori, inclusiv tipul de corp și dorințe personale. În anumite situații, pacientele pot necesita un anumit tip de plasament datorat stilul lor de viață. De exemplu, sportivii necesită adesea o plasare subglandulară, astfel încât să nu interfereze cu funcția mușchiului lor pectoral. În general, implanturile sunt mai ușor camuflate și au un aspect mai natural în cazul plasării submusculare.

Plasarea SUBGLANDULARĂ

În aceast tip de plasare, implantul este inserat chiar sub glanda mamară, deasupra mușchiului pectoral. Acest lucru asigură că mușchiul nu va fi afectat de implant în niciun fel, și poate fi mai putin invaziv decât plasarea submusculară. Cu toate acestea, acest tip de implant este mult mai probabil să faciliteze migrarea implantului, decât plasarea submusculară.

În plus, la pacientele foarte slabe, cu un țesut subcutanat slab reprezentat, există riscul ca marginile implanturilor sa fie vizibile, mai ales în polul superior, la nivelul decolteului.

Metoda aleasă diferă în funcție de tipul implantului, mărimea lui, forma corpului tău și recomandările chirurgului tău.

În majoritatea cazurilor, Dr.  Iulia Muraru și Dr. Dragoș Muraru optează pentru plasarea în planul submuscular, deoarece oferă o acoperire bună a implantului în zona sa superioară, obținând astfel un rezultat natural.

Înainte de intervenție

Înainte de procedura de mărire a sânilor, există câteva lucruri importante pe care trebuie să le faci pentru a te pregăti corect de intervenție. În felul acesta, poți avea o recuperare mai ușoară și mai rapidă.

Pune întrebări

În cazul în care ai întrebări la care nu ai primit răspuns în acest ghid, te rugăm să ne contactezi.  Ne dorim ca pacienții noștri să fie cât mai bine informați.

În acest ghid vei afla tot ce ai nevoie să știi, însă vor fi întrebări și decizii de luat împreună cu medicul tău. Pentru acestea, momentul ideal pentru a pune întrebări este în timpul consultației.

Pregătirea pentru intervenție

Chirurgia necesită în general mai mulți pași.

Cu minim două săptămâni înainte de intervenție te vom programa la un consult preanestezic, cu medicul anestezist, pentru evaluarea riscurilor preanestezice, urmat de un set de analize de sânge, pentru a ne asigura că totul este în regulă și că nu există probleme de sănătate.

După ultima examinare făcută de Dr. Iulia Muraru sau Dr. Dragoș Muraru, vei primi toate instrucțiunile necesare.

Înainte de intervenție, dacă ești fumătoare ar trebui să întrerupi fumatul (inclusiv țigările electronice sau e-cigarette). Cu cât întrerupi fumatul mai devreme de intervenția chirurgicală, cu atât mai bine. Asigură-te să ne informezi corect referitor la timpul care a trecut de când ai fumat ultima țigară.

Dacă iei medicamente, indiferent dacă sunt sau nu prescrise de medic, este posibil să venim cu anumite recomandări în acest sens. Unele medicamente cum ar fi ibuprofenul, sau anumite suplimente pe bază de plante pot cauza subțierea sângelui, ceea ce poate fi periculos în timpul intervenției.

Poate fi necesară încetarea acestor medicamente pentru o săptămână sau chiar mai multe, înainte de intervenție, pentru a ne asigura că operația va decurge cât se poate de bine și în deplină siguranță.

Cercetare

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci înainte de operație, este cercetarea. Asigură-te că înțelegi pe deplin ceea ce implică intervenția.

Deși nu este o interevenție majoră, iar noi vom avea grijă ca totul să decurgă bine și în deplină siguranță, este totuși o intervenție chirurgicală și trebuie tratată ca atare.

Așa că, te sfătuim să cercetezi înainte, pentru a-ți face o idee cât mai completă despre ceea ce îți dorești și ceea ce implică această intervenție.

În ziua intervenției

Este important să nu consumi lichide sau alimente, înainte cu 6-8 ore până la intervenție.

Te așteptăm cu apromativ o ora înaintea orei programate pentru intervenție, astfel încât să ne putem ocupa de documentație și de pregătirea necesară intervenției.

Nu uita să aduci un act de identitate și toate rezultatele analizelor solicitate anterior.

Ca orice altă intervenție, presupune semnarea în prealabil a consimțămintelor aferente, așa că este bine să îți acorzi timp pentru a citi toate informațiile legate de intervenție, înainte de a le semna. Pentru orice nelămurire sau neclaritate, medicii noștri îți vor sta la dispoziție cu informații și cu tot suportul necesar.

CE PREȚ ARE intervenția

Prețurile variază în funcție de tipul de implant dorit și, desigur, de complexitatea intervenției. Multe paciente doresc și ridicarea sânilor odată cu operația de implant mamar sau o simetrizare a acestora unde este cazul. Experiența medicului contează foarte mult și împreună cu el vei stabili mărimea ideală în funcție de conformația ta, forma care ți se potrivește cel mai bine și multe alte detalii.

Ce este inclus în prețul interventiei:
  • Implanturile Mamare
  • Operația de Augmentare Mamară cu Implant
  • Spitalizarea Postoperatorie
  • Mesele (mic dejun, prânz și cina)
  • Bustiera obligatorie post intervenție
  • Tratamentele Medicale necesare în timpul internării
  • Anestezia și consult pre-operator anestezic de evaluare
  • Sprijin și supraveghere continuă pe perioada internării de către personal medical auxiliar specializat
  • Controale postoperatorii

Recuperarea

La ce să te aștepți după operație

După operație veti primi tratament antibiotic pentru prevenirea infecțiilor și ți se vor indica medicamente pentru durere. În primele 2-3 zile durerile sunt, de obicei, mai intense și necesită antialgice la interval mai mic, apoi, pe masură ce țesuturile se destind, durerea scade în intensitate. În majoritatea cazurilor, durerea cedează la analgezice uzuale (ibuprofen, paracetamol, ketonal), iar tratamentul nu este necesar pentru o perioadă mai mare de o săptămână după intervenție.

Medicii noștri te vor pune la curent cu toate aceste informații și vei primi instrucțiuni specifice cazului tău, privind recuperarea. Aceste informații vor include: îngrijirea postoperatorie, medicamentele necesare pentru vindecare și pentru reducerea riscului de infecție, și informații privind data la care trebuie să revii pentru consultațiile de control postoperator. Respectarea indicațiilor medicului chirurg este cheia reușitei operației tale.

Pentru a avea o vindecare optimă, te sfătuim să ții cont de următoarele aspecte:

> Timp liber

Deși există mai mulți factori care influențează recuperarea, cel mai probabil vei avea nevoie de 24-48 de ore pentru a-ți reveni după operație și o perioadă de câteva zile de reducere a activității uzuale. În cele mai multe cazuri, poți reveni la serviciu sau la activitățile curente în câteva zile, însă, este bine să iei în calcul o săptămână liberă pentru recuperare. Dacă jobul tău necesită activități fizice majore, ridicare sau mișcare intensă, este posibil să ai nevoie de mai mult timp liber.

Dr. Iulia Muraru sau Dr. Dragoș Muraru vor avea grijă să îți furnizeze toate aceste informații în funcție de situația ta specifică.

> Sport și efort fizic

Este important ca inciziile chirurgicale să nu fie supuse traumelor, frecării sau mișcării în timpul perioadei de recuperare. Sportul și efortul fizic după o mărire a sânilor ar trebui abordate cu prudență. Exercițiile ușoare pot fi ok, după ce se încheie perioada imediată de recuperare, însă nimic dificil. Jogging-ul, alergarea și alte activități de genul acesta ar trebui evitate cel puțin trei săptămâni. Orice exercițiu intens trebuie exclus complet, timp de minim șase săptămâni.

Este indicat să eviți orice contact fizic cu sânii (cu excepția bustierei speciale) timp de aproximativ trei până la patru săptămâni. Cicatricile ar trebui să se estompeze și să se aplaneze, de la trei luni la doi ani după operație, în funcție de cum reacționează organismul tău la vindecare.

> Când să cumperi sutiene noi

Postoperator, vei primi un sutien special, mai exact o bustieră compresivă. Aceasta va fi adaptată special pentru tine și o vei purta începând din a doua zi după operație. În funcție de situația ta specifică, bustiera trebuie folosită pentru o perioadă de câteva săptămâni, fără întrerupere. Medicul tău, Dr. Iulia Muraru sau Dr. Dragoș Muraru, îți va oferi informații concrete și specifice cazului tău.

Este însă indicat ca în primele luni după operație să eviți sutienele cu profil metalic, deoarece acestea pot atinge cicatricele postoperatorii, în cazul inciziilor în șanțul inframamar, și pot fi foarte de incomode. În general, după 6 luni nu mai există nicio restricție referitoare la tipul de sutien care poate fi purtat.

> Evaluarea rezultatelor

Rezultatul estetic va putea fi vizibil imediat, însă, la început va exista un anumit grad de edem (umflături), pot aparea echimoze (vânătăi), iar sânii vor fi în tensiune.

În timp, țesuturile se vor relaxa, umflăturile și vânătăile vor dispărea, iar implanturile își vor stabiliza poziția.

Rezultatele finale vor fi vizibile după 6 luni de la intervenție.

> Posibile efecte secundare

De obicei, există o senzație de tensiune la nivelul sânilor și a pieptului, timp de câteva săptămâni.

În prima săptămână disconfortul poate fi mai intens, iar inflamația sânilor poate fi destul de mare.

Senzația mamelonului se poate modifica. De asemenea, pot aparea echimoze temporare, iar sânii pot fi sensibili la stimulare, timp de câteva săptămâni.

Fiecare corp este diferit, iar organismul se va adapta la schimbările aduse, mai lent sau mai rapid, în funcție de capacitatea acestuia de adaptare la aceste schimbari, dar și de alți factori externi care îl pot influența în această perioadă de recuperare.

Care sunt complicațiile care pot apărea:

Scopul acestui ghid este de a te ajuta cu toate informațiile necesare, legate de această intervenție, chiar dacă acestea sunt mai mult sau mai puțin probabile.

În marea majoritate a cazurilor, operațiile de augmentare mamară nu au generat complicații, însă orice intervenție chirurgicală este supusă unor riscuri și este bine să fim conștienți de acestea. Astfel, iată mai jos o listă cu riscurile legate de această intervenție:

  • Cicatrizare vicioasă
  • Sângerare (hematoame)
  • Infecție
  • Dificultăți de vindecare a plăgilor
  • Modificări de sensibilitate ale mamelonului sau sânilor, care pot fi temporare sau permanente
  • Contractura capsulară, care reprezintă formarea unui țesut cicatriceal ferm, dur, în jurul implantului
  • Scurgerea implantului sau ruperea acestuia
  • Cudarea (plierea, plicaturarea) pielii deasupra implantului- fenomenul de „rippling”
  • Riscuri legate de anestezie
  • Seromul (acumularea de lichide)
  • Tromboze (cheaguri de sânge)
  • Tromboza venoasă profundă, complicații cardiace și pulmonare
  • Durere ce poate persista
  • Necesitatea unor intervenții corectoare
  • Limfomul anaplazic cu celule mari asociat cu implantul mamar (BIA-ALCL)
  • Rotirea implantului în cazul implanturilor anatomice.

Important:

Decizia de a face o intervenție de creștere a sânilor este una extrem de personală. Așa că, va trebui să te hotărăști dacă beneficiile ei îți îndeplinesc scopurile, iar eventualele riscuri și complicații sunt acceptabile pentru tine.

Nu-ți face griji. La consultație vei înțelege mai bine tot ceea ce presupune această intervenție, iar medicii noștri, Dr. Iulia Muraru și Dr. Dragoș Muraru îți vor explica în detaliu riscurile asociate intervenției.

Trebuie să știi că implanturile mamare nu sunt garantate pentru a rezista toată viața și este posibil  să unul sau ambele implanturi.

Sarcina, scaderea greutatii sau menopauza pot influenta aspectul sanilor cu implant pe parcursul vietii.

Program de lucru

Dr. Iulia Muraru

Luni – Vineri 8.00 – 20.00

Dr. Dragoș Muraru

Luni – Vineri15.30 – 20.00

Clienții recomandă

O echipă de profesioniști, o echipă de nota 10! Am mers la mai multe clinici până să mă hotărăsc unde să îmi fac o operație de augmentare mamară. D-nul doctor Muraru Dragoș a fost cel care mi-a inspirat încrederea de care aveam nevoie pentru a mă decide. Un profesionist de excepție, un medic deosebit, un om minunat. Vă mulțumesc, domnule doctor Muraru!
Laura C.
Designer