Covid-19 vaccinare

Recomandare privind vaccinarea împotriva COVID-19

Ne aflăm într-un moment în care vaccinarea împotriva virusului COVID-19 nu mai este o speranță, ci un lucru palpabil, ce a început să fie implementat la nivel Mondial.

Deoarece au fost raportate câteva efecte adverse ale unui vaccin de tip ARN mesager (3 cazuri dintr-un lot de 15 184 de pacienți) precum edemul la nivelul facial sau al buzelor, posibil asociate cu fillerele dermale, societăți internaționale precum International Society of Aesthetic Plastic Surgery sau American Society for Dermatologic Surgery au emis recomandarea de a nu contraindica administrarea vaccinului antiCOVID la persoanele cu istoric de injectare a fillerelor dermale, întrucât beneficiul adus de vaccinare depășeste cu mult aceste complicații.

Reacțiile inflamatorii de acest tip pot fi declanșate de infecții virale sau bacteriene, vaccinurile, sau procedurile dentare. Din fericire, evoluția acestor fenomene este limitată în timp și răspunde bine la tratamentele cu antiinflamatoare steroidiene orale și antihistaminice.

De asemenea, nu se contraindica injectarea fillerelor dermale persoanelor care au primit deja vaccinul antiCOVID.

Noi, Dr. Iulia Muraru și Dr. Dragoș Muraru, vom urmări cu atenție evoluția și datele internațional și vă vom ține la curent cu recomandările în vigoare!

Vă mulțumim!