INTERVIU. Dr. Dragoş Muraru
Aspectul pleoapelor poate afecta nu doar frumuseţea ochilor, ci şi vederea. Dacă te deranjează aspectul pielii de la nivelul pleoapelor inferioare sau superioare, iar zona arată îmbătrânită şi obosită, remodelarea estetică a pleoapelor, numită blefaroplastie, poate fi soluţia cea mai potrivită. Am discutat cu medicul Dragoş Muraru, specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, care a explicat în ce constă această intervenţie.
Clicksanatate.ro: Ce este blefaroplastia?
Dr. Dragoş Muraru: Odată cu trecerea timpului, pielea noastră îşi pierde din elasticitate, iar muşchii, din forţă. Acest lucru se întâmplă şi în zona pleoapelor, determinând evidenţierea ţesutului adipos şi aspectul îmbătrânit al pielii.
Pe lângă faptul că ochii noştri îşi pot pierde din farmec, pleoapele căzute pot chiar diminua câmpul vizual din cauza faptului că împiedică deschiderea completă a acestora. Excesul de piele şi grăsime duce la atât la scăderea câmpului vizual, cât şi la apariţia de riduri, pungi şi cearcăne, conferind fizionomiei un aspect obosit şi îmbătrânit.
Din fericire, putem corecta toate aceste neplăceri prin blefaroplastie, acea procedură chirurgicală care schimbă aspectul de ochi „căzuţi” prin îndepărtarea excesului de piele şi ţesut adipos din zona respectivă. Aceasta este practicată încă din anii ’70, cu rezultate excepţionale atât la bărbaţi, cât şi la femei.
Prin blefaroplastie pot fi corectate atât pleoapele superioare, cât şi cele inferioare, în cadrul aceleiaşi intervenţii. De asemenea, ea poate fi asociată cu alte tipuri de intervenţii precum liftingul facial.
Deseori excesul de piele de pe pleoapa superioară poate fi asemenea unui fald ce acoperă tarsul şi poate chiar să perturbe vederea. Intervenţia asupra pleoapei inferioare va elimina excesul de piele şi pungile de grăsime de sub ochi, dar va duce inclusiv la dispariţia cearcănelor prin repoziţionarea grăsimii de sub ochi.
Cine poate apela la blefaroplastie?
Blefaroplastia se adresează, în general, pacienţilor cu vârsta de peste 35 de ani, însă cei care „moştenesc” un aspect neplăcut al zonei pleoapelor pot opta pentru acest gen de intervenţie şi la o vârstă mai tânără.
Dacă aveţi probleme cu glanda tiroidă (hipotiroidismul sau boala Graves), nu este recomandat că apelaţi la blefaroplastie. Alte aspecte care trebuie comunicate medicului sunt sindromul de ochi uscat (lipsa unei cantităţi suficiente de lacrimi), hipertensiune sau alte boli cardiovasculare. În aceeaşi măsură, diabetul, decolarea de retină sau glaucomul pot constitui factori de risc, fiind necesare investigaţii suplimentare la oftalmolog sau internist înaintea acestei intervenţii.
E nevoie de o pregătire înaintea intervenţiei?
Există câteva reguli care trebuie respectate înainte de intervenţie, pe care medicul trebuie să le aducă la cunoştinţa pacientului: cu 2 săptămâni înainte de operaţie este interzisă aspirina şi medicamentele care au în componenţa lor această substanţă; operaţia se face de regulă în afara perioadei menstruale şi nu se poate realiza nici în cazul unei răceli sau infecţii în organism; trebuie să evităm expunerea excesivă la soare înaintea operaţiei; nu trebuie să urmăm diete drastice înainte pentru că acestea pot întârzia vindecarea; după miezul nopţii dinaintea operaţiei nu se mai mănâncă şi nu se mai bea nimic.
Ca orice intervenţie chirurgicală, şi în acest caz pot apărea consecinţe mai puţin dorite. Depinde foarte mult de fiecare pacient în parte. Rezultatul nu este niciodată complet previzibil pentru că fiecare pacient are propria sa capacitate de vindecare. La câteva zile de operaţie pot apărea vederea dublă sau în ceaţă. În cazul în care se îndepărtează mai mult ţesut decât era necesar, poate apărea „ectropinul”, o retracţie a pleoapelor inferioare care împiedică închiderea ochiului.
Cât durează şi în cât timp ne recuperăm?
Operaţia de blefaroplastie se face sub anestezie totală sau locală şi durează de la o oră la trei ore, în funcţie de complexitate. Durata spitalizării se raportează tot la tipul de anestezie folosit, în cazul anesteziei totale pacientul urmând să rămână o noapte la spital.
Inciziile sunt delicate şi se fac la nivelul şanţului palpebral superior, respectiv imediat sub gene la pleoapele inferioară. Se separă tegumentul de muşchiul subiacent, după care se îndepărtează pungile de grăsime. În final se excizează surplusul de piele şi se face o sutură delicată. Este posibil ca imediat după intervenţie, pacientul să constate învineţirea sau chiar inflamarea regiunii din jurul ochilor. Acestea pot persista de la câteva zile până la câteva săptămâni, astfel ca le recomandăm pacienţilor să doarmă cu capul cât mai ridicat, pentru ameliorare.
În unele situaţii, ochii nu se închid la fel de strâns ca înaintea operaţiei, iar acest lucru poate dura câteva săptămâni. Privirea înceţoşată care poate dura câteva zile după intervenţie este un efect al operaţiei în sine, dar şi al unguentului ocular şi al picăturilor aplicate post-operator.
La 7 – 10 zile după intervenţie, pacientul se poate întoarce la serviciu, dar timp de două săptămâni trebuie evitate activităţile solicitante, care pot ridica tensiunea arterială. Purtătorii de lentile de contact vor reîncepe să le utilizeze după 2 săptămâni de la operaţie şi este posibil să simtă, la început, un uşor disconfort. În primele luni persista o anumită sensibilitate la soare şi vânt, aşa că se recomandă ochelari de protecţie. Important de reţinut este că cicatricile pot rămâne cu o nuanţă uşor roz până la 6-9 luni, în final transformând-se într-o linie albă foarte subţire.
Rezultatele intervenţiei bine executate de remodelare a pleoapelor se menţin ani de zile, îmbunătăţind simţitor aspectul fizic al pacientului, precum şi confortul său psihic. Operaţia poate întineri cu până la 5 ani zona care va fi eliberată de pungi, piele în exces şi riduri.
Dr. Dragoş Muraru, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, Clinica Zetta
Citeste intregul articol