Ne dorim foarte mult ca pacientele noastre să fie cât mai bine informate despre intervențiile chirurgicale de care urmează să beneficieze, astfel încât astăzi vom vorbi despre câteva aspecte legate de augmentarea mamară.
Știm că ai o mulțime de întrebări legate de ceea ce se întâmplă după intervenția de augmentare mamară, așa că vom încerca să nu rămâi cu aspecte nelămurite.
Imediat după operație vei primi tratament antibiotic pentru prevenirea infecțiilor și ți se vor indica medicamente pentru durere. În primele 2-3 zile durerile sunt, de obicei, mai intense și necesită antialgice la interval mai mic, apoi, pe măsură ce țesuturile se destind, durerea scade in intensitate.
Noi, Dr. Iulia Muraru și Dr. Dragoș Muraru, te vom pune la curent cu toate aceste informaţii și îți vom oferi instrucțiuni specifice cazului tău, privind recuperarea. Aceste informaţii vor include:
- îngrijirea postoperatorie;
- medicamentele necesare pentru vindecare și pentru reducerea riscului de infecție;
- informaţii privind data la care trebuie să revii pentru consultațiile de control postoperator.
Deşi exista mai mulți factori care influenţează recuperarea, cel mai probabil vei avea nevoie de 24-48 de ore pentru a-ți reveni după operație și o perioadă de câteva zile de reducere a activităţii uzuale. În cele mai multe cazuri, poți reveni la serviciu sau la activităţile curente în câteva zile, însă, este bine să iei în calcul o săptămână liberă pentru recuperare. Dacă jobul tău necesită activități fizice majore, ridicare sau mișcare intensă, vei avea nevoie de mai mult timp liber.
Va trebui să dormi pe spate și cu trunchiul ușor ridicat timp de câteva săptămâni după intervenție. Deşi acest lucru poate fi destul de inconfortabil pentru pacientele care sunt obișnuite să doarmă pe burtă sau pe o parte, este necesar pentru o vindecare corectă a ţesuturilor și prevenirea deplasării implantului.
Este important ca inciziile chirurgicale să nu fie supuse traumelor, frecării sau mișcării în timpul perioadei de recuperare. Sportul și efortul fizic după o mărire a sânilor ar trebui abordate cu prudență. Exercițiile ușoare pot fi făcute, după ce se încheie perioada imediată de recuperare, însă nimic dificil. Jogging-ul, alergarea și alte activități de genul acesta ar trebui evitate cel puțin trei săptămâni. Orice exercițiu intens trebuie exclus complet, timp de minimum șase săptămâni.
Știm foarte bine că radiațiile UV sunt extrem de periculoase, crescând riscul de cancer de piele și accelerând îmbătrânirea tegumentului. Astfel, nu recomandăm expunerea la soare fără protecție. În cazul în care totuși vrei să te bronzezi (natural sau artificial) după intervenție trebuie să ții cont că cicatricele postoperatorii nu trebuie expuse la radiațiile UV, pentru că pe lângă ceea ce am spus mai sus, există riscul ca ele să se închidă la culoare. Ideal ar fi să nu fie expuse deloc la radiațiile UV minimum 6 luni de la intervenție sau dacă sunt expuse să fie protejate fie de un costum de baie cu protecţie UV, fie de o cremă de protecţie solară cu factor de protecție 50+.
Este indicat să eviți orice contact fizic cu sânii (cu excepția bustierei speciale) timp de aproximativ trei până la patru săptămâni. Cicatricile ar trebui să se estompeze și să se aplaneze, de la trei luni la doi ani după operație, în funcţie de cum reacționează organismul tău la vindecare.
Postoperator vei primi un sutien special, mai exact o bustieră compresivă. Aceasta va fi adaptată special pentru tine și o vei purta începând din a doua zi după operație. În funcţie de situația ta specifică, bustiera trebuie folosită pentru o perioada de câteva săptămâni, fără întrerupere. De regulă, după maximum șase săptămâni poți cumpăra sutiene noi. Este însă indicat ca în primele luni după operație să eviți sutienele cu profil metalic, deoarece acestea pot atinge cicatricele postoperatorii, în cazul inciziilor în șanțul inframamar, și pot fi foarte incomode. În general, după 6 luni nu mai există nicio restricție referitoare la tipul de sutien care poate fi purtat.
Rezultatul estetic va putea fi vizibil imediat, însă, la început va exista un anumit grad de edem (umflături), pot apărea echimoze (vânătăi), iar sânii vor fi în tensiune.
În timp, ţesuturile se vor relaxa, umflăturile și vânătăile vor dispărea, iar implanturile îşi vor stabiliza poziția.
Rezultatele finale vor fi vizibile după 6 luni de la intervenție.